What Remains Of Edith Finch İnceleme

 "My imagination is as real as my body."

 Bu blog bir film blogu. Ama bu sefer bir oyun hakkında, daha doğrusu başlı başına büyüleyici bir deneyim hakkında düşüncelerimle karşınızdayım. Çok oyun oynayan birisi değilim ve ilk kez bir oyun hakkında yazıyorum. O yüzden neresinden başlasam, neyini anlatsam bilemiyorum. Ama sanırım en başından başlamalıyım.
 Vapurdasınız, su sesleri martı çığlıklarına karışıyor. Başınızı eğdiğiniz zaman bir defter görüyorsunuz kucağınızda. Yanınızda beyaz çiçekler; daha sonra annenizin mezarına bırakmak için. Defterin kapağını kaldırıyorsunuz. Çok tanıdık bir hayatın, çok başka bir bedenin, çok uzak bir hatıranın içinde buluyorsunuz kendinizi.
 O hatıranın içinde başka hatıralar, başka bedenler karşınıza çıkıyor. Hepsini tek tek deneyimliyorsunuz. Tüm o hikayeleri, hayalleri. Ne kadarı gerçek, ne kadarı hayal ürünü? Kim bilebilir ki? Ama anlamaya çalışmadan sadece o, çok uzun zaman önce öğrenmeniz gereken hikayeleri öğreniyorsunuz.
 O garip, büyüleyici, gotik evin odalarında, gizli geçitlerinde, bodrumunda, bahçesinde, mezarlığında dolaşırken sırlara, hayatlara, ölümlere, bir aileye, bir hikayenin içindeki onlarca hikayeye tanıklık ediyorsunuz.
 Açlığına kurban giden küçük bir kız, şöhretine kendini fazlasıyla adamış genç bir kadın, hayal gücüyle baş edemeyen bir işçi, artık yalnızca fotoğraf karelerinde yaşayan bir baba kız, küvetin içinde boğulan bir bebek, uçmak isteyen küçük bir oğlan çocuğu, evini okyanusta yüzdürerek taşımaya çalışan yaşlı bir adam... Bunların hepsi çok samimi, çok gerçek ama bir yandan da çok sürreal. Yine de inanıyorsunuz. Çünkü artık onları biliyorsunuz. Onları bilmek, onlara inanmayı da beraberinde getirdi. Onlara inanmak, geri dönüşü olmayacak biçimde dönüştürüyor sizi. Belki bilmemeniz, dolayısıyla inanmamanız, dolayısıyla dönüşmemeniz gereklidir. Ama öyle ya da böyle hikayeler anlatılır, öğrenilir. Hiçbir şey, hiçbir duvar onları gizleyemez. Ne kadar kilit vurulsa da bir müzik kutusundan bir anahtar bulur biri, bir kitabın içinden kocaman bir tünel çıkar belki?

 Daha fazla uzatmak istemiyorum açıkçası. Hikayelerin, hatıraların gücü hakkında inanılmaz etkileyici, insanın içine işleyen bir deneyim bu. Müzikleriyle, hikayesiyle, orijinal anlatı tarzıyla ve içindeki detaylarıyla yürek burkan, iç ısıtan, acı acı gülümseten bir deneyim...

Yorumlar